Viñales, mijn thuis.

Toen mijn reis begon in Havana, Cuba, duurde het nog geen week voordat ik verliefd werd op dit prachtige land! De planning was hier ongeveer een maand te blijven. Na Havana ben ik direct helemaal naar het oosten gereisd om zo rustig aan via noord en zuid terug te keren naar het westen. Na een maand verlengde ik mijn visa met nog een maand en daarna weer… in mijn laatste week van deze drie maanden kwam ik eindelijk terecht in Viñales. Omdat mijn visum was verlopen reisde ik 5 dagen naar Mexico om direct weer terug te keren naar Viñales waar ik nog lang niet alles had gezien!

Viñales valleiDe vallei Viñales staat sinds 1999 op de UNESCO werelderfgoed lijst, het is er prachtig! Viñales is daardoor ook wel een van de meest toeristische plaatsen van Cuba. Hier groeit de beste tabac voor alle Cubaanse sigaren en als je vanuit het drukke Havana hierheen komt geeft de ervaring van rust en ruimte een heerlijk gevoel!

Bij het Googlen naar wat te doen in Viñales komen er overal standaard lijstjes tevoorschijn met de toeristische attracties die dit dorp te bieden heeft. Daar zitten absoluut dingen bij die ik je graag wil laten zien en beleven maar…. er is meer!

In de jaren die ik hier ondertussen woon heb ik plekken ontdekt die geweldig zijn waar geen groepen toeristen in de rij staan om fotos te maken. Om die te bezoeken gaan we iets verder… nog een paar kilometer… waar we een klein paradijs ontdekken.

Samen met een locale gids wil ik je de magie van Vinales laten zien, uniek vanwege zijn schoonheid en vanwege zijn mensen. We bieden diverse tours aan lopend op de fiets of te paard die je nergens anders zult vinden. Onze reizen zijn zowel interessant als exclusief en in het Nederlands! Mocht ik persoonlijk door een of andere reden verhinderd zijn om mee te gaan spreekt de gids zeer goed engels en frans.

We laten je zien wat de gewone bezoeker niet ziet: bijvoorbeeld een 3-5 uur durende wandeling in de bergen door de vallei met een spectaculair uitzicht op de zee te midden van vogels en vegetatie.

Een Cubaanse boer aan het werk op het rijstveld met zijn “tractor”Tijdens een bezoek aan de tabaks-, ananas- of bananenboerderijen ontmoet je de Cubaanse boeren die traditioneel blijven in hun vak. Deze gebieden zijn tot op heden onaangetast gebleven door het massatoerisme, waardoor je de geheimen van de tabaksboerderijen en nog veel meer zult ontdekken.
Tijden de tours leer je hoe sigaren worden gemaakt, de locale koffie, honing en de alleen hier te verkrijgen allerlekkerste rum van Cuba, guajabita! Een heel bijzonder zachte rum die de Cubanen zelf bewaren voor speciale gelegenheden, je gaat het allemaal proeven!

In het dorp Viñales zijn vele restaurants te vinden waar je voor redelijke prijzen en bij sommige zelfs heel goedkoop heerlijk kunt eten. Je kunt hier kiezen voor typische Cubaanse gerechten maar er zijn ook heerlijke tapas restaurants en andere diverse keuzes. Voor het typisch Cubaanse eten voor de lunch gaat mijn voorkeur uit naar restaurants buiten het dorp waar we de groepen toeristen weer achter ons laten en tijdens het eten ook genieten van prachtige natuur en uitzichten.

Kreeft op z’n CubaansSavonds is er in het dorp altijd wel een plek te vinden met live muziek en gezelligheid maar op zaterdag is het feest in het hele dorp! De hoofdstraat wordt afgesloten voor verkeer en op het plein zijn er live optredens en leer je salsa dansen van de locale bevolking. Ze vinden dit geweldig om te doen in ruil voor een borrel!

Er is nog zoveel meer te vertellen over Viñales maar het beste is om het zelf te komen beleven!