Het leven financieel in Cuba anno 2023

bank notes bills bronze cash
Photo by Pixabay on Pexels.com

Veel toeristen vragen zich af of dit het juiste moment is om een reis naar Cuba maken. Het land bevindt zich in een grote economische crisis en er is een groot tekort aan voedsel en producten. Ik zeg ; ja! Dit is Het moment! Want als toerist zul je daar niet heel veel van merken en soms zelf voordelenuit halen. Dit is juist een reden om nu Cuba te bezoeken en ervaren. Op het moment is er een grote verandering gaande op het gebied van “vrijheid” voor de Cubanen om winkels en restaurants voor zichzelf te beginnen. Met hulp van familie die buiten Cuba wonen komen zij aan geld en producten om hier van alles op te bouwen. Er is een heel groot verschil wat er te eten is in een restaurant/hotel van de staat of een privé restaurant en casa particular. Deze laatste zijn vele malen beter en daar steun je ook het Cubaanse volk.

De belangrijkste sector van de Cubaanse economie is het toerisme. Voor corona  bezochten er jaarlijks ruim 4 miljoen toeristen het land. Het wegvallen hiervan heeft een grote impact.
Sinds 15 november 2021 zijn de grenzen weer geopend. In april 2022 zijn de inreisbeperkingen versoepeld en komt het toerisme rustig aan weer een beetje op gang. Het aantal reizigers op dit moment is nog niet de helft van wat het geweest is. Nog een reden om hier je vakantie door te brengen.

Veranderingen in het financiële systeem

20 jaar lang waren er 2 munteenheden in Cuba, de cuc die gelijk stond aan de amerikaase dollar voor toeristen en de cup voor de Cubanen.
In 2021 tijdens de corona crisis is de cuc afgeschaft. Nu de CUC is afgeschaft betaalt ook de toerist in Cubaanse Pesos.

Toch is het er niet makkelijker op geworden na het afschaffen van de CUC. Na het afschaffen van de CUC is er een nieuwe digitale munt ingevoerd die in waarde gelijk is aan de dollar: de MLC. Er zijn in Cuba winkels die alleen maar in MLC verkopen. Deze munt is digitaal en producten die verkocht worden in MLC kan je dus alleen met een credit card betalen. Check wel altijd of het type creditcard wat jij hebt in Cuba geaccepteerd wordt. Visa en Mastercard doen het, indien deze geen connecties hebben met Amerikaanse bedrijven. American express doet het niet. ING pinpassen doen het hier ook niet omdat het moederbedrijf van de ING amerikaans is.

Sinds de CUC is afgeschaft, is alles in Cuba veel duurder geworden. De afschaffing heeft geleid tot een zeer hoge inflatie wat het leven van de Cubanen nog moeilijker heeft gemaakt. Van een gemiddeld salaris kunnen zij zich niet eens voorzien van basisbehoeften. Daarom zoekt elke Cubaan naast zijn baan als arts, leraar, bakker of welk beroep dan ook er iets bij en met voorkeur in toerisme. Kijk er dus niet raar van op als jouw ober is afgestudeerd in historische wetenschap of chirurg is van beroep, dat komt veel voor.

Hoe werkt dat dan met die MLC?

De MLC kun je alleen aankopen met buitenlandse valuta zoals de euro en dollar. Maar die verdienen de Cubanen niet!Met Cubaanse Pesos, het loon voor de Cubanen kan dit niet. Daarom is er een niet officiële wisselkoers: Cubanen hebben dus euro’s en dollars nodig, maar met pesos kun je die ook niet kopen bij de bank.
Oftewel bij de staat kun je alleen maar betalen met euro’s en dollars maar hoe komen de Cubanen daar dan aan?!?

Het is een beetje ingewikkeld allemaal….

Vandaag is bij de wereldbank 1 euro 28,80 cup waard
Bij de Cubaanse staat als ik nu ga pinnen krijg ik 120 pesos voor 1 euro maar als ik cash euro’s heb kan ik er op straat 255 pesos voor krijgen.

Door het tekort aan cash euro’s en dollars blijft de straat prijs maar stijgen…

Wissel dus absoluut niet bij een bank of wisselkantoor. Neem contact met mij op voor de dagelijkse wisselkoers.

Om je als toerist op de informele (illegale) wisselmarkt te begeven moet je uiteraard je gezonde verstand gebruiken. Mocht je eerst een aantal dagen in havana verblijven kun je daar overal met euro’s betalen en hoef je nog niet te wisselen. Laat mij je daarna helpen.

De hoogte van de informele koers geeft aan hoe hoog de inflatie in Cuba is, en je krijgt hier als reizigers hoe dan ook mee te maken. Er zijn diverse plekken waar prijzen in dollars of euros zijn, bijvoorbeeld bij veel souvenirwinkels. Mocht jij iets willen kopen en net alleen met Cubaanse Pesos bij je hebben, dan rekenen ze de prijs om volgens de niet officiële wisselkoers. Vooral als je wisselt volgens de informele koers zul je vaak toch goedkoper uit zijn als je in Cubaanse pesos betaalt.

Al het geld dat je inwisselt voor Cubaanse Pesos kun je bij mij weer terug wisselen zodat je niet overhoudt aan het eind van je reis.

Zeer belangrijk: neem voldoende euro’s cash mee voor je onkosten in Cuba. Het is zonde om geld te moeten pinnen. Neem.alleen briefgeld mee, ook een aantal kleinere biljetten van 5, 10 en 20.
Als je geld pint of je creditcard gebruikt heb je altijd te maken met de officiële wisselkoers van de staat.

Voordelen van reizen naar Cuba

Ok, de economie staat er in Cuba dus niet goed voor… er heerst armoede in Cuba, waarom ga ik daar dan heen?!?

Veel mensen willen graag nog een glimp meekrijgen van het ‘echte’ Cuba voordat het te veel zou veranderen. Ik denk persoonlijk dat die veranderingen nog wel even duren… maar dit is het moment! Want:
Nu de aantallen toeristen nog beperkt zijn zal je een heel ander beeld van het eiland krijgen.

Cubanen zijn gewend te leven met weinig en zullen jou laten zien hoe je een feest van het leven kunt maken.
Je leert loslaten, vergeet materialisme en komt snel genoeg in de Cubaanse flow.
Je krijgt een meer authentiek beeld van het land dat nu vooral draait om het dagelijks leven van de Cubanen.

Met mijn hulp zal het ook niet de duurste vakantie van je leven zijn, de gemiddelde dagbesteding is rond de 80 euro inclusief alles.

Laten we niet vergeten wat er wél is in Cuba! Reizen naar Cuba is genieten van witte stranden met helder blauwe zee, bijzondere landschappen en steden vol historie en cultuur zoals die alleen in Cuba bestaat. Een land met salsa, mojito’s, de lekkerste kreeft en super lieve mensen die er alles aan willen doen om het jou naar de zin te maken op de vakantie van je leven!
Zie je jezelf al rondrijden in die felblauwe oldtimer plymouth van 71 jaar oud? Of die rode chevrolet van 85 jaar?

bank notes bills bronze cash
vintage cars on a parking lot
Photo by 100 files on Pexels.com

Daarnaast is jouw aanwezigheid op het eiland en geld dat direct gaat naar de handen van kleinschalige ondernemers een zeer welkom steuntje in de rug voor de Cubanen. Je bent van harte welkom voor de ervaring van je leven!