Havana

Havana is voor zoveel reizigers een bucketlist bestemming, en met een goede reden: er is gewoon nergens anders een stad zo divers.
Met zijn unieke architectuur, vriendelijke mensen, heerlijk eten en wat lijkt op een constante oldtimershow die door de straat paradeert, gaat er niets boven Havana, Cuba.Rijden in een oldtimer, rum drinken en sigaren roken kunnen allemaal geweldige dingen zijn om te doen in Havana, maar er is zoveel meer dat je niet mag missen als je deze unieke stad bezoekt. Bij deze enkele van de beste dingen om te doen in Havana Cuba, deel ik mijn favoriete bestemmingen en verborgen juweeltjes die Havana te bieden heeft. Laten we beginnen met het plannen van een onvergetelijke bezoek aan Havana!


*Bezoek La Fábrica de Arte Cubano

Je kunt niet naar Havana komen zonder Fábrica de Arte Cubano te bezoeken. Deze is geopend van donderdag tot en met zondag. In slechts tien jaar sinds de oprichting is deze kunstruimte voor gemengd gebruik wereldberoemd geworden en biedt onderdak aan iedereen, zelfs Michelle Obama kwam hier een avondje stappen! Deze voormalige bakoliefabriek is een hotspot geworden en heeft verschillende bars, meerdere evenementenruimtes, wisselende kunsttentoonstellingsruimtes en zelfs een klein restaurant binnen. Elke avond zijn er livemuziekoptredens, dj’s, modeshows, filmvertoningen, dansshows en nog veel meer. Of je nu geïnteresseerd bent om de hele nacht door te feesten onder de elite van Havana of gewoon de nieuwste fotografietentoonstelling wilt bekijken, er is voor elk wat wils bij Fábrica de Arte Cubano. Het is een grote ruimte waar reizigers en Cubanen zich vermengen – een van de eerste in zijn soort in een land dat zijn uiterste best heeft gedaan om de lokale bevolking en buitenlanders gescheiden te houden, waardoor het een belangrijke representatie is van een grote culturele verschuiving in Cuba. De toegang kost slechts een paar dollar en geeft je de hele avond toegang tot de hele ruimte. Absoluut een van mijn persoonlijke favoriete dingen om te doen in Havana!

Het discotheek gedeelte la fábrica del arte*Treed in de voetsporen van Hemingway

Aan het begin van de 20e eeuw was Havana de tweede thuisbasis van talloze wereldberoemde schrijvers, kunstenaars en creatievelingen, waaronder Ernest Hemingway. Tegenwoordig kunnen bezoekers van Havana een begeleide Hemingway-tour volgen of in de voetsporen van Ernest Hemingway treden door enkele van zijn favoriete plekken in Havana te bezoeken:
-El Floridita
Deze wereldberoemde bar en restaurant aan de ingang van Calle Obispo staat bekend als de ‘bakermat van de daiquiri’. Het was bekend dat Hemingway er meerdere tegelijk neerzette in de hoek van de bar, die hem herdenkt met een groot bronzen beeld. Tegenwoordig zit El Floridita vol met toeristen – kom het standbeeld bekijken en loop door deze historische ruimte, maar ga ergens anders heen voor drankjes en eten. Je portemonnee (en lokale eigenaren van kleine bedrijven) zullen je dankbaar zijn.

Cheers!-Hotel Ambos Mundos
Hotel Ambos Mundos was Hemingway’s thuis weg van huis voordat hij zijn landgoed buiten Havana, Finca Vigía, kocht. Tegenwoordig kunnen bezoekers het kleine museum in dit hotel in Oud Havana bezoeken, gewijd aan de auteur, gelegen in kamer 511 – waar Hemingway verbleef – of genieten van een van Hemingway’s favoriete drankjes aan de bar.

-Finca Vigía Hemingway’s huis aan de rand van Havana is leuk voor elke bezoeker die geïnteresseerd is in de beroemde schrijver. Het landgoed is prachtig, in originele staat gehouden, met de originele meubels en veel van zijn persoonlijke bezittingen.

-La Bodeguita del Medio

Nog een andere bar in Havana die Hemingway beroemd heeft helpen maken (hij hield duidelijk van zijn drankjes!), La Bodeguita del Medio is een instituut in Havana. Buiten vind je vaak straatartiesten en binnen heerlijke mojitos en andere cocktails!

The cradle of the daiquiri
*Verken Oud Havana
Een bezoek aan Oud Havana is een must voor elke reiziger die Havana bezoekt; het is gemakkelijk een van de beste dingen om te doen in Havana. Dit historische deel van de stad is een ongelooflijke mix van architecturale stijlen, musea, pleinen, cafés, bars en restaurants. Het is een mooie buurt, waar niet zoveel te zien en te doen is. Hoewel deze buurt niet erg groot is (je kunt in ongeveer 25 minuten van de ene kant naar de andere lopen), is er hier veel te zien, dus plan minstens drie tot vier uur om de omgeving te verkennen om het beste van de omgeving te zien. Dankzij de smalle straatjes kun je het gebied het beste te voet verkennen, en hoge gebouwen houden het grootste deel van de dag de hitte van de zon tegen. Je kunt een wandeling maken door een route rond de vier belangrijkste pleinen van Oud Havana te volgen en van daaruit te verkennen. Dit zijn de vier mooiste pleinen in Havana, de basis voor een goede wandeling door de buurt: Plaza Vieja, Plaza de Armas, Plaza de la Catedral en Plaza de San Francisco de Asis
Andere hoogtepunten van de buurt zijn coole galerijen, cafés en restaurants, maar ook andere historische monumenten, kerken en theaters. Het genieten van de charme van de buurt bestaat deels uit het ronddwalen door de straten, dus probeer je niet te veel aan een reisroute te houden. En onthoud: hier wonen echt mensen! Wees respectvol bij het maken van foto’s en houd rekening met uw omgeving.

*Loop over de Malecón

De Malecón boulevard in Havana is een essentieel onderdeel van de stad, en een wandeling langs de oceaan (idealiter bij zonsondergang) is een geweldige manier om de stad te verkennen. Hoewel het helemaal gratis is, is dit een van de allerbeste dingen om te doen in Havana. Het maakt niet uit in welke tijd van het jaar je Cuba bezoekt, je verplichte Malecón-wandeling kun het beste bewaren voor de late namiddag, wanneer de zon begint te vallen, of bij zonsondergang. Omdat er op de Malecón geen schaduw is, kan het overdag verschrikkelijk heet worden. De Malecón verandert ’s avonds ook in een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking, met verkopers die wijn en rum, snoep en andere lekkernijen verkopen terwijl groepen vrienden samenkomen en op de muur gaan zitten om van de wind te genieten. Koop een fles rum en een sigaar en geniet hier de hele avond van rust en het echte Cubaanse leven.

Kunst op de Malecón*Luister naar El Cañonazo
Het is een al lang bestaande traditie in Havana. Luister elke avond precies om 21.00 uur naar het geluid van de “cañonazo” – een kanonschot dat afvuurt vanuit Fortaleza de San Carlos de la Cabaña – een fort direct tegenover de haven van Oud Havana. Hoewel je het dreunende geluid van de cañonazo zelfs in de wijken van de stad verder van het fort kunt horen, kun je dit natuurlijk het beste ervaren door het fort zelf te bezoeken, dat een van de meest populaire dingen om te doen in Havana voor bezoekers. Het kanonschot wordt afgevuurd als onderdeel van een uitgebreide wisseling van de wachtceremonie, waarbij bewakers met traditionele uniformen en fakkels de traditionele sluiting van de haven van Havana voor de nacht aankondigen. Je kunt het fort op elk moment van de dag bezoeken, maar als je een bezoek voor de avond bewaart, is dit een geweldige manier om een zonsondergang over de stad te zien, en om deel te nemen aan deze unieke ervaring die je alleen in Havana zult hebben

*Geniet van het uitzicht bij Cristo de La Habana
Gelegen direct tegenover de haven van Oud Havana, zul je een prominent Christusbeeld opmerken met zijn armen uitgestrekt naar de stad – dit is het beroemde standbeeld Cristo de la Habana. Hoewel je vanuit Oud Havana een goed zicht op het standbeeld krijgt, is de echte reden om de haven over te steken en het standbeeld zelf te bezoeken het uitzicht over de stad vanaf het platform vóór het standbeeld. Met een prachtig panorama op de oceaan en de skyline van Havana is het een van de beste dingen om te doen in Havana, vooral als je een bezoek kunt plannen met de epische zonsondergangen van Havana. Je kunt hier komen door de Lanchita de Regla te nemen vanuit Oud Havana – een kleine veerboot die voortdurend de haven oversteekt en slechts een paar pesos kost. Of combineer een bezoek met een uitstapje naar El Morro en neem de bus of taxi door de tunnel onder de haven

Christo de la Habana*Bezoek het Museo de la Revolución
Het voormalige presidentiële paleis van Cuba is nu het Museo de la Revolución – het Museum van de Revolutie, een van de belangrijkste musea van het land, een monument voor de Cubaanse Revolutie en gevuld met memorabilia van Fidel en andere revolutionaire leiders. De kogelgaten aan de buitenkant van het gebouw zijn nog steeds van toen het paleis tijdens de revolutie werd ingenomen toen dictator Fulgencio Batista het land ontvluchtte met koffers vol contant geld. Naast museumexposities zie je ook de weelderige ruimtes zoals balzalen en vergaderzalen die vóór de revolutie werden gebruikt om hoogwaardigheidsbekleders te ontvangen. Enkele van de meest interessante details van het gebouw zijn de schilderijen die de spot drijven met Amerikaanse politieke leiders (rechts van de trap op de eerste verdieping) en het plein aan de achterkant van het gebouw staan allerlei soorten boten, auto’s, en tanks van historisch belang. Een Amerikaans vliegtuig uit de invasie van de Varkensbaai en een replica van de boot die Fidel Castro aan het begin van de Cubaanse Revolutie in Cuba landde, zijn fascinerende hoogtepunten. De meeste exposities zijn alleen in het Spaans, dus zorg ervoor dat je voorbereid bent met Google Translate gedownload om er het beste uit te halen als je de taal niet vloeiend spreekt.

*Ga naar het Ballet
Het Cubaanse Nationale Ballet is een van de beste ter wereld, en een optreden bijwonen in het sierlijke Gran Teatro de La Habana is een uitstekende manier om een van de mooiste gebouwen van de stad te bezoeken. Kaartjes zijn goedkoop vergeleken met optredens van vergelijkbare kwaliteit op andere plaatsen, en het is een geweldige manier om dit vitale deel van de culturele scene van Havana in je op te nemen. Ook als je hier geen voorstelling wilt bijwonen, bezoek dan zeker het gebouw! Het is onlangs gerenoveerd en is buitengewoon indrukwekkend. Zorg ervoor dat je na zonsondergang de verlichte buitenkant bewondert!

*Zie de haven van Havana per boot.
Neem voor slechts een paar pesos de Lanchita de Regla – een veerboot van de ene kant van de haven naar de andere – en bekijk Havana vanaf het water. Veerboten brengen je over de baai naar net onder het standbeeld Cristo de la Habana (het Casa Blanca-dok genoemd) of naar Regla, een andere wijk aan de overkant van de baai van Havana. Je kunt de veerboot nemen vanaf de haven in Oud Havana – de veerhaven ligt tegenover de Russisch-orthodoxe kerk langs de Avenida del Puerto – of vanaf de haven bij Casa Blanca en in de wijk Regla aan de andere kant van de haven.

El Morro*Bezoek Havana’s Jardin Botánico
Een andere fantastische manier om aan de hitte in Havana te ontsnappen is met een bezoek aan de Jardin Botánico. Deze uitgestrekte botanische tuinen herbergen een Japanse tuin, meren, bruggen, talloze soorten planten en drie kassen met een grote verscheidenheid aan planten. Ze bevinden zich iets buiten het stadscentrum, dus plan een taxirit van 15 minuten om het gebied te bereiken als u van plan bent om te bezoeken. Je zult dit niet op veel Havana-routes vinden, maar het is een van de beste dingen om buiten de gebaande paden te doen in Havana
*Wandel door Parque G
Parque G strekt zich uit van de Malecón-zeewering door het hart van de wijk Vedado en is een lang, smal park – maar het is een van de meest interessante parken van Havana. Het is omzoomd met beelden van voormalige presidenten en leiders en is een van de meest indrukwekkende plekken voor een wandeling in deze koninklijke wijk. In de buurt vindt je een uitstekende selectie restaurants en cafés, evenals enkele van de beste plekken om te verblijven in Vedado. Het is een van de beste dingen om te doen in Havana, buiten Oud Havana, en het heeft veel juweeltjes die bezoekers uiteindelijk missen.

De kolibri leeft hier zowel in de parken in de stad als op het platteland
Of je nu slechts twee of drie dagen in Havana hebt en alleen tijd hebt om de hoogtepunten van Havana te bezoeken, of je blijft een week om meer van de verborgen prachtige plekken van de stad zien… plan je dagen van te voren. Er zijn ZO veel ongelooflijke dingen te doen in Havana Cuba. Van het verkennen van prachtige buurten tot het uitproberen van nieuwe gerechten en het zien van cultureel en historisch belangrijke bestemmingen, laat he overweldigen door Havana!