Duiken in Cuba

Ben je op zoek naar je volgende duikvakantie?
Cuba heeft een aantal fantastische stranden. In het noorden vind je kilometers wit zand, perfect om te luieren in de zon, terwijl je in het zuiden meer stranden hebt voor watersporten. Waar je ook heen gaat, de wateren zijn ongerept, warm en kalm, waardoor het perfect is voor zichtbaarheid onder water.

Als je van duiken houdt, hebben we het perfecte weer, perfecte wateren en een aantal fantastische vissen en koraalriffen om te bekijken

Onderwaterleven van Maria de la Gorda

Maria de la Gorda

Het strand van “Dikke Maria” ligt op het meest westelijke puntje van Cuba. Met maar liefst 35 duikplekken is het perfect voor duikliefhebbers. Het water is ontzettend helder en is het hele jaar door kalm. Er is een hotel en er zijn een aantal casa particulares aan het strand met geweldig uitzicht! Maar ook als je niet van de onderwaterwereld houdt, biedt dit gebied genoeg. Er is namelijk een prachtig strand dat in een beschermd gebied ligt. Hierdoor kan het strand wel wat ruiger zijn. Het is ook een goed gebied voor vogelliefhebbers en je kunt er prima vissen. De zonsondergangen hier behoren tot de mooiste van Cuba.

Varadero

Varadero ligt aan de noordkust van Cuba en zorgt voor fascinerende bezienswaardigheden. Het naburige ecologische reservaat Varahicacos biedt kalme en heldere omstandigheden op redelijke diepten.

Het heeft een interessante onderwatertopografie met grotten, cenotes en prachtige koraaltuinen. Er liggen zelfs enkele scheepswrakken.

Met meer dan 20 duikplekken vlak bij de kust en een korte boottocht verwijderd, is Varadero erg leuk. Een paar dagen duiken hier betekent elke keer dat je in het water springt iets anders.

Over het algemeen liggen de ondiepere locaties dicht bij het schiereiland. Bijvoorbeeld Las Mandarinas, een prachtig koraalrif.

In oostelijke richting, richting Los Cayos en Jardines del Rey wordt het water dieper. Gevorderde duikers kunnen het Caribe- en Neptuno-wrak bezoeken.

Clownvissen bij Varadero

Jardines del Rey

Jardines de la Reina, passend bij de koninklijke naam, is de parel van het Cubaanse duiken. Het is de topplek voor professionele duikers. Dit grote zeereservaat, dat zich 150 kilometer uit de zuidkust van Cuba uitstrekt, bevindt zich in onberispelijke staat en is rijk aan prachtig zeeleven.

Fidel Castro was een zeer enthousiaste duiker en oceaanliefhebber, en zorgde voor een strikt beleid om dit reservaat te beschermen, waarbij commerciële visserij en permanent verblijf verboden waren en nog steeds zijn.

Een andere beperking is de exclusiviteit van Jardines de la Reina, en er worden hier jaarlijks slechts 900 recreatieve duikers toegelaten, dus liveaboards zijn niet goedkoop en zitten snel vol!

De strenge regelgeving heeft Jardines de la Reina en al haar eilanden nu tot een natuurparadijs gemaakt. Ze ondersteunen een overvloedige populatie vogels, reptielen, kaaimannen en natuurlijk het zeeleven!

Zoals velen van ons weten, is de haaienpopulatie een goed teken van een rijk marien milieu, en Jardines de la Reina wemelt ervan!

Tijdens de herfstmaanden zijn hier tot wel 6 verschillende soorten te vinden, waaronder hamerhaaien en zelfs walvishaaien!

Zo prachtig helder! Naast duiken is snorkelen ook geweldig om te doen!

Wil je meer informatie over duiken in Cuba? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of mail franca27-07@hotmail.com